Λίγα λόγια για τη Νάουσα

Λίγα λόγια για τη Νάουσα

Η Νάουσα είναι χτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου. Φημίζεται για τα προϊόντα , την παράδοση , την ιστορία, αλλά και τον πολιτισμό της. Το υψόμετρο, το μικροκλίμα της περιοχής, το μεράκι αλλά και η τεχνογνωσία των παραγωγών συντελούν στη δημιουργία προϊόντων υψηλής ποιότητας  και αυστηρών προδιαγραφών. Τα ροδάκινα, τα κεράσια, το κρασί και το τσίπουρο  είναι λίγα μόνο από τα προϊόντα που παράγονται στη Νάουσα.

Αξιοσημείωτη είναι η  πολιτιστική της κληρονομιά, καθώς στην περιοχή Μίεζα βρίσκεται η σχολή Αριστοτέλους, όπου πραγματοποίησε τις σπουδές του ο Μέγας Αλέξανδρος με δάσκαλο τον Αριστοτέλη. Το σημαντικότερο γεγονός της ιστορίας της και αυτό που στάθηκε η αιτία ώστε σήμερα η Νάουσα να έχει την ονομασία "Ηρωική Πόλη"  είναι η θυσία των Ναουσαίων γυναικών, οι οποίες την περίοδο της Τουρκοκρατίας έπεσαν μαζί με τα παιδιά τους στο ποτάμι Αράπιτσα, για να γλιτώσουν από την αιχμαλωσία των Τούρκων. 

Αναπόσπαστο κομμάτι της περιόδου της Τουρκοκρατίας στη Νάουσα είναι το παραδοσιακό έθιμο "Γενίτσαροι και Μπούλες" που αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών κάθε χρόνο την περίοδο της Αποκριάς. Σημαντικό αριθμό τουριστών προσελκύουν επίσης το χιονοδρομικό κέντρο ''Τρία Πέντε Πηγάδια'' τους χειμερινούς μήνες , αλλά και το άλσος του Αγίου Νικολάου το οποίο βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πόλη.