Φασκόμηλο o ισχυρός σύμμαχος της υγείας μας

Το φασκόμηλο θεωρείται ότι ανυψώνει όλες τις δυνάμεις του οργανισμού

Το φασκόμηλο είναι αρωματικό φυτό το οποίο ευδοκιμεί σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Ανθίζει από το Μάιο έως τον Ιούνιο. Η ονομασία του είναι Salvia officinalis.

Το όνομα salvia προέρχεται από το salveo που σημαίνει σώζω- θεραπεύω.

Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν στα δαγκώματα φιδιών αλλά και ως διεγερτικό του σώματος και του πνεύματος.

Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι "όποιος έχει φασκόμηλο στο σπίτι του δεν φοβάται το θάνατο".

Στο Μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμηση της χολέρας.

Σε μία επιδημία πανούκλας, το 1630, κάποιοι κλέφτες έκλεβαν τα πτώματα των θυμάτων της πανούκλας, χωρίς το φόβο μετάδοσης της ασθένειας, το μυστικό τους ήταν ότι άλειφαν, το σώμα τους με αφέψημα φασκόμηλου, λεβάντα, θυμάρι και δενδρολίβανο. Σήμερα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως στη βοτανοθεραπεία καθώς έχει πολλές ιδιότητες πολύτιμες για την υγεία του ανθρώπου.

Αρχικά ενισχύει όλες τις δυνάμεις του οργανισμού.

Είναι ορεκτικό, ηρεμιστικό, ιδανικό για τη φαρυγγίτιδα, τη λαρυγγίτιδα και τις ερεθισμένες αμυγδαλές.

Εμποδίζει την εφίδρωση, είναι σπασμολυτικό και υπερτασικό. Το φασκόμηλο έχει την ιδιότητα να σταματάει το γάλα στις γυναίκες που θηλάζουν.

Είναι εμμηναγωγό, αντιδιαβητικό, διουρητικό, επίσης με εξωτερική χρήση είναι αντισηπτικό, επουλωτικό και αντιρρευματικό. Διατηρεί το δέρμα σε υγεία και τονώνει το τριχωτό μέρος του κεφαλιού.

Τα δραστικά συστατικά του φασκόμηλου είναι η θουγιόνη, οι σαπωνίνες, οι τανίνες και τα φλαβονοειδή. Επιπλέον, το φασκόμηλο είναι πηγή μαγνησίου.