Μελισσόχορτο το βότανο της ευτυχίας

Το μελισσόχορτο θεωρείται ιδανικό σε καταστάσεις μελαγχολίας, είναι διεγερτικό του σώματος και του πνεύματος

Το μελισσόχορτο είναι αρωματικό φυτό των μεσογειακών χωρών. Είναι πολυετές φυτό και το ύψος του μπορεί να φτάσει μέχρι 80 εκατοστά. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Το άρωμα του θυμίζει λεμόνι. Η ονομασία του είναι melissa officinalis. Το μελισσόχορτο οφείλει το όνομά του στις μέλισσες καθώς δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σ' αυτό το φυτό.

Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν στην ιατρική πριν από 2.000 χρόνια.

Το Μεσαίωνα το χρησιμοποιούσαν για τη δυσκαμψία, τον πονόδοντο, τα εξανθήματα, τη νευρικότητα, το άγχος, την αϋπνία, και την αρθρίτιδα. Ο Πλίνιος και ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσαν ως επουλωτικό.

Λέγεται ότι κάποιος John Hussley που ζούσε στην Αγγλία ως την ηλικία των 116 ετών έπινε σε όλη του τη ζωή τσάι από μελισσόχορτο.

Σήμερα εξακολουθεί να είναι γνωστό και ευρέως διαδεδομένο καθώς έχει πολλές φυσικές ιδιότητες. Αρχικά είναι διεγερτικό του σώματος και πνεύματος. Είναι τονωτικό για την καρδιά τον εγκέφαλο το πεπτικό σύστημα και τη μήτρα για αυτό το λόγο είναι ιδανικό σε πόνους περιόδου. Είναι ιδανικό σε περιπτώσεις μελαγχολίας, χωνευτικό και ανθελμινικό.