Ρίγανη ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό

Το τσάι της ρίγανης έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Η ρίγανη είναι αρωματικό φυτό που είναι γνωστό και ευρέως διαδεδομένο εδώ και πολλούς αιώνες.

Χρησιμοποιήθηκε τόσο στη μαγειρική όσο και βοτανοθεραπεία καθώς έχει πολλές φυσικές ιδιότητες ευεργετικές για τον άνθρωπο.

Η ρίγανη είναι φυτό της Μεσογείου χαρακτηρίζεται ως πολυετές ιθαγενές και θαμνώδες. Το ύψος της μπορεί να φτάσει μέχρι τα 80 εκατοστά. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη "ορίγανος" που ετυμολογικά προκύπτει από τη λέξη "όρος" που σημαίνει βουνό και τη λέξη "γάνος" που σημαίνει λαμπρότητα, δηλαδή αυτό που λάμπει στα βουνά

Οι ευεργετικές ιδιότητες της ρίγανης ανακαλύφθηκαν εδώ και πολλούς αιώνες.

Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι αρωμάτιζαν το μπάνιο τους με ρίγανη, επιπλέον το θεωρούσαν απολυμαντικό και συντηρητικό. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη όταν οι χελώνες καταπίναν φίδια, έτρωγαν ρίγανη για να μην πεθάνουν, γι’ αυτό το λόγο πίστευαν ότι ήταν αντίδοτο στο δηλητήριο.

Σήμερα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρύτατα. Η ελληνική ρίγανη θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστική για την γεύση της αλλά και για το πλούσιο άρωμα της. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως άρτυμα καθώς είναι ένα εξαίρετο μπαχαρικό.

Επιπλέον η ρίγανη είναι εξαίσια και ως βότανο καθώς το έγχυμα της θεωρείται ότι έχει πολλές φυσικές ιδιότητες πολύτιμες για τον άνθρωπο.

Αρχικά είναι ιδανικό καταπραϋντικό σε πόνους των μυών και σε νοσήματα των πνευμόνων. Επιπλέον είναι τονωτικό, ορεκτικό, διεγερτικό και αποχρεμπτικό καθώς βοηθάει να ρευστοποιηθούν οι βλεννώδεις εκκρίσεις. Είναι εμμηναγωγό και επουλωτικό με εξωτερική χρήση.

Τα βασικά συστατικά της ρίγανης είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη. Επιπλέον περιέχει σίδηρο αλλά έχει και μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.